perjantai 27. joulukuuta 2019

Joulupäivien jälkeen

On kovin outo olo. Joko joulu on ohi?  vai vietetäänkö sitä Loppiaiseen saakka?  "... paha Nuutti pois sen viepi".

En päässyt samaan joulutunnelmaan kuin aikaisempina jouluina, vaikka samat puitteet olivat: joulukuusi (tosin aika pieni ja muovinen), joulusuklaita, kinkkua, rosollia yms. perinteistä syötiin, joululauluja laulettiin televisiossa näytettyjen konserttilaulajien mukana, lahjoja saatiin, joulusaunassa hikoiltiin jne. Lumiset maisematkaan eivät nostattaneet joulutunnelmiin.


Tuntuu humpuukilta koko joulun valmistelu, ylensyönti, jouluvalojen asettelu, joulukuusen koristelu, koko hemmetin touhu parin päivän takia. Nyt melkein pistää vihaksi.


Tämä joulupäivien jälkeinen turhautuminen johtunee kai aivojeni "nukahtamisesta".
Joulu ei aiheuttanut mitään vipinää aivoissani.

Aiheesta on artikkeli täällä:
Joulun henki näkyy vipinänä aivokuvissa

https://www.bmj.com/content/351/bmj.h6266

Joulun henki näkyy vipinänä jouluihmisten aivokuvissa

Aivojen reaktioita joulun merkkeihin selvitettiin toiminnallisella magneettikuvauksella.

"Joulun henki on paikallistettu ihmisten aivoista, kertoi tanskalaistutkimus British Medical Journal(siirryt toiseen palveluun) -lehden joulunumerossa muutamia vuosia sitten.
Kööpenhaminan yliopistosairaalan tutkijat etsivät aivoista paikkaa, jossa hyvän mielen ja nostalgian tunteet sekoittuvat lahjojen, tuoksujen ja herkkuruokien aiheuttaman iloon, kuten he joulun henkeä kuvailivat.
Paljon on heitäkin, joille joulu on ”pöh, humpuukia”. Äreän kitupiikin Ebenezer Scroogen puuskahduksesta Charles Dickensin Joulukertomuksessa on tullut joulunviettoa karttavien yleinen tokaisu etenkin anglosaksisessa maailmassa.
Joulun hengen tarkan paikan löytyminen aivoista oli tärkeä ensiaskel pöh, humpuukia -syndroomasta kärsivien auttamiseksi, tutkijat tuumivat tuloksistaan epäilemättä kieli poskessa.
Vakavammin sanottuna tutkijat halusivat selvittää, miten kulttuuriperinteet näkyvät ihmisten aivoissa. Avuksi otettiin fMRI, aivojen funktionaalinen eli toiminnallinen magneettikuvaus..." jne.    (lue koko artikkeli yo. nettiosoitteesta).

6 kommenttia:

 1. Jotenkin minustakin ei joulu tuntunut niin joululta kuin joskus ennen... vaikka lapsetkin olivat kaikki käymässä ja lahjojakin saatiin. Ja jouluruokaa. Onko joku "nauttimis-keskus" viallinen ... itseäni tarkoitan... Ehkä se on vaan tämä ikä...

  VastaaPoista
 2. Eipä se joulun tunnelma ole enää niinkuin ennen, kun ei ole enää pieniä lapsia, eikä itsekään löydä itsestään sitä lasta.
  Niinhän ne sanoo jotkut, että nyt on joulu "paremmalla puolella". Joulun tai vaikka minkä muunkin Odotus on parasta.
  Olen ihan tyytyväinen vaikka lahjarumba jäikin viettämättä. Ruokia tuli kyllä syötyä liikaakin, nyt onkin hyvä vähän vähentää.

  VastaaPoista
 3. Niinpä niin. Onneksi joulu on nyt ohi. Odotellaan Uutta vuotta. Mitähän tulevaisuus tuo tullessaan?

  VastaaPoista
 4. Itse tykkään joulusta hirmuisesti ja pääsen yleensä hyvin joulutunnelmaan. Mutta nyt taisi olla niin mahoton kiire koko ajan ennen joulua, että pää ei kerinnyt mukaan. Vieläkin tässä odottelen, että jos se joulufiilis vielä paukahtas pintaan. Koska kyllä se saa Loppiaiseen asti kestää. Kuusikin lähtee vasta silloin yleensä pois :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)SAMA täällä joulu-höperönä,piän kuusen loppiaiseen ,tai nuutinpäivään,,voisin pitää vaikka koko tammikuun:)
   Minullakin jotain "jouluisia"yhdistymis-häiriöitä...Hetkellisiä olivat:sulakekaapissa pari sulaketta loppuun palanu ,ei muuta häiriötä..
   Tarkistakaa oma sulakekaappinne!! :)),ennen uutta vuotta:))
   ..sitä tuntui olevan liikkeellä:)
   mutta joulu on ihanaa aikaa,(vaikkakin kattelin siemenluetteloa kevääksi:)ja koetin puhua jären äänellä:katso entiset pussit,,,sitten vasta uusia tilaat!,järki voitti-hyvä minä;))))))

   Poista
 5. Niin, joulu on ihan kiva juhla näin pimeimpänä aikana vuodesta, vaikkei joulufiilistä tulisikaan. Televisiossa on paljon musiikkiohjelmia ja elokuvia. Kiva istua mukavasti nojatuolissa ja nauttia niistä. Vielähän tässä ennen Loppiaista ehtii fiilistellä joulun aikaa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!