sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Kevät edistyy Savossakin

Kevään merkit ovat lisääntyneet niin, että paju kukkii, lehtipuihin on puhjennut hiirenkorvat, ruohikko viheriöi ja peipposet visertelevät. Kallavesi vapautui jäistään selvästi viime vuosia myöhemmin.


Markku Malinen uutisoi http://yle.fi/uutiset/3-9618107 keskiviikkona 17.5.2017

"Kallavesi on nyt virallisesti vapautunut jäistä, Kuopion kaupunki tiedottaa. Viimeisenä jäät lähtivät Varvisaaren ja Itkonniemen vaneritehtaan välistä tänään keskiviikkona kello 13.15. Kaupunki katsoo jäiden lähteneen, kun matkustajasataman edusta, kaupunginselkä ja Kaijansalmi ovat vapautuneet jääpeitteestään. Satamapäällikkö Sami Lehtosen mukaan etelän ja lounaan välinen reipas tuuli puhalsi loput jäät vaneritehtaan rantaan. Viime vuosiin verrattuna jäät lähtivät melko myöhään.
Esimerkiksi viime vuonna Kallavesi vapautui jääpeitteestä 2. toukokuuta, vuonna 2015  20. huhtikuuta ja vuonna 2014 19. huhtikuuta.  Kallaveden jäätymisestä ja sulamisesta on pidetty seurantaa poikkeuksellisen pitkään: vuodesta 1834 alkaen. Tuona aikana vuosittainen pysyvä jääpeiteaika on lyhentynyt keskimäärin noin puolitoista kuukautta. Kaupunki muistuttaa, että veneenomistajien kannattaa nyt käydä tarkistamassa oman veneensä kunto ja se, että vene on hyvin kiinni rannalla. Myös laitureita on saattanut rikkoontua tai siirtyä paikoiltaan."
Kallavesi vapaana              Kuva: Juha Vauhkonen/ Yle
Paju kukkii


Lepän hiirenkorvat

Ihanaa nähdä päivittäin kesän tulon edistyvän.
"AAA, kesän lapsi mä oon - - -"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!