torstai 16. tammikuuta 2020

Joutsenlampi

Vuoden kulttuuripläjäys koettu huokaillen ihastuksesta. St Petersburg Balettiteatteri esitti  P.I.Tsaikovskin musiikin tahtiin baletin Joutsenlampi. Libretto: Vladimir Begitshev, Vasili Geltser
Koreografia: Marius Petipa ja Lev Ivanov (1885)

En ole aiemmin kokenut sellaista ihailua ja mielenkiintoa balettia kohtaan. Erityisesti ihastutti pienten joutsenten tanssi. Baletin tarina on kiehtovaa luettavaa. Näen edelleen silmissäni Joutsenprinsessa Odetten ahdistuksen. Hänet on taiottu joutseneksi. Hän voi ainoastaan yöllä muuttua takaisin ihmiseksi.  Hän kertoo olevansa ikuisesti taian vankina, ellei puhdas nuorukainen vanno hänelle ikuista uskollisuutta ja mene hänen kanssaan naimisiin.

Tarina päättyy onnellisesti nousevan auringon valossa. Kunpa kotikaupunkini tarjoaisi useammin tällaista kaunista, ihastusta herättävää kulttuuriohjelmaa: klassisen baletin herkkää liikettä ja voimakasta esitystä!


10 kommenttia:

 1. Onhan ollut hieno elämys! Onneksi olkoon kun olet saanut kokea sellaisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie! Olihan se baletti ikimuistoisen hieno kokemus. Olen onnellinen, että sain sen kokea.

   Poista
 2. NO varmasti upea kokemus!,Kulttuuria iloa silmille ja mielelle!
  Mukavaa tammikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kaupungissamme saa kovin harvoin kokea sellaisia kulttuurielämyksiä! Siksi se on niin merkittävä kokemus, että oli pakko kirjoittaa siitä. Mukavaa tammikuuta sinullekin, Liisa!

   Poista
 3. Oli varmasti upea kokemus! Joutsenlampi-esityksen juonen tiedän, mutta en ole koskaan nähnyt. Hyvää tammikuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarja, minulle Joutsenlampi-baletti oli huikea ja ainutlaatuinen kokemus. Kolmessa näytöksessä ja neljässä kohtauksessa P.I.Tsaikovski on luonut jotain ainutlaatuista. Ilmeikkäät käsien liikkeet sekä värisevät ja hienostuneet jalkojen asennot olivat upeita. Prinssin loikat olivat korkeita ja saivat minut hengästymään. Kannatti käydä katsomassa.

   HYVÄÄ TAMMIKUUN JATKOA sinullekin, Tarja K !

   Poista
 4. Hei! Vasta nyt huomasin kommenttisi Tilley-lampuista vanhassa blogissani – kiitos! On selvinnyt, että meidän lamppumme olivat Aladdin-hehkusukkalamppuja. Sama muistelija kertoi myös Lahmann-paidoista, ja hoksasin että laamapaidat olivat varmaan niitä. (Mietin paluuta blogielämään ja remontoin siksi hiukan vanhaa kirjoituskokoelmaani. Moni juttu ei ole enää ajankohtainen, mutta toiset edelleen kelvollisia. Kommenttisi teki iloiseksi ja innostaa bloggaamaan, koska vuorovaikutus kommenttien kautta ei olekaan täysin kadonnut.) Kävin takavuosina baletissa innostuttuani siitä ensin Moskovan-matkalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, tervetuloa takaisin blogielämään! Kiva, että sain uuden kommentoijan blogiini. Sinulla siis on kokemuksia vanhoista lampuista. HIENOA!

   Minulle tuo baletti-kokemus oli elämäni ensimmäinen "luonnossa". Televisiossa olen nähnyt balettipätkiä, mutta koko illan esitys oli huikea ja varmaan tulen muistelemaan sitä loppuelämäni ajan.

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Olisi mielenkiintoinen kokemus käydä katsomassa balettia kun en ole koskaan semmoisessa käynyt, mukavia tammikuun viimeisiä päiviä Sinulle !

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!