sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Mielen tykytys ja sydämen muljahtelu

Unta ei riittänyt tänä yönä aamuneljää pitemmälle. Ei sen pitäisi huolestuttaa, koska nukuin kuitenkin yli 6 tuntia. Mutta olo on halju ja levoton. Viime öiden ja päivien uneliaisuus kuin karhun talviuni loppui ja vaihtui levottomaan huolestuneeseen oloon, jonka syytä en tiedä enkä ymmärrä.

Uneliaisuus ja väsymys ei minua paljon huoleta, koska tiedän, että nukkuminen ja raitis ilma auttavat siihen – ja ennen kaikkea kirkasvalohoito piristää.

Mutta tämä mieleeni tunkeutunut epämääräinen levottomuus ja lepatus on huolestuttavaa, koska en tiedä, mikä tähän auttaisi, mistä se tulee ja mihin se johtaa. Ei kai siitä sen kummempaa seuraa kuin epämääräinen olo ja sydämen tykytystä. Ne eivät ole kovin miellyttäviä. Mutta ei mitään hälyttävääkään. Kun siirrän ajatukseni muualle, ne varmaan tyyntyvät – sekä mielen lepatus että sydämen tykytys.

No niin, enhän minä osannut muuta ajatella, kun rinnassa tykyttää ja sydänkin muljahtelee.

Googlasin asiaa ja netistä löytyi artikkeli:

Rinnassa tykyttää ja sydän muljahtelee – onko tämä rytmihäiriö?

Jokaisella meistä on joskus rinnassa tuntemuksia, joita pidämme sydämen rytmihäiriönä. Usein kyse on vaarattomista tykyttelyistä, jotka menevät itsekseen ohi. Ellei näin käy ja vaivaan liittyy muita oireita, asia vaatii selvittelyä.

Hyvänlaatuista rytmihäiriötä voi olla jokaisella vaikkapa huonosti nukuttujen öiden jälkeen tai kiireiseen työjakson aikana. Ahkera kahvin juonti ja tunnetusti myös runsas alkoholin käyttö aiheuttavat tykyttelyä ja muljahtelua. Suurimmalla osalla meistä oireet tulevat ja menevät, eikä niistä aiheudu sen kummempaa murhetta.

Tilanne on toinen, mikäli vaivat ja tuntemukset ovat toistuvia ja kestävät pitkään. Lisäksi jos ne ovat epämiellyttävän tuntuisia tai niihin liittyy huimailua tai jopa tajunnan häiriöitä, on perusteltua tehdä tarkempia selvityksiä.

5 kommenttia:

 1. Tosta fysioterapiasta vielä. Sinne voi mennä lähetteen kanssa tai ilman, mutta lähetteellä saat kela-korvauksen. Pitää vain itse huomata pyytää lähete, kun lääkärit harvoin sitä omatoimisesti ehdottaa.

  VastaaPoista
 2. Minulla myös tykytteli ja muljahteli viime yönä eikä uni meinannut millään tulla. Nukuinkin sitten lopulta melkein yhteentoista. Oman tykytyksen pitäisi olla vaaratonta, kun onneksi se yhden kerran näkyi EKG:ssä. Useimmiten ei niin hyvää tuuria ole että näkyisi.

  VastaaPoista
 3. Minullakin on joskus harvoin "muljahteluja", jotka ovat näitä vaarattomia lisälyöntejä. Mieheni "Väsynyt Lanssari" on joskus ottanut minulta työvuorossa ollessaan EKG:n ja siellä on näkynyt pari harmitonta "ylilyöntiä".

  Itse olen huomannut, että mielen rentouttaminen auttaa paljon fyysiseen hyvinvointiin. Toivonkin, että saavutat mielen seesteisyyden ja olosi paranee. : )

  VastaaPoista
 4. Verna, sitä minäkin toivon, että saisin mielen seesteisyyden. Ainakaan näistä tykytyksistä ei tarvitse olla huolissaan, sillä ne vat vaarattomia, niinkuin Villiviinikin sanoi. Ja tuossa maintsemassani nettiartikkelissakin sanotaan, että tällaisia hyvänlaatuisia rytmihäiriötä voi olla jokaisella vaikkapa huonosti nukuttujen öiden jälkeen.

  Jospa taas unet paranisivat ja mieli rauhoittuisi ...

  VastaaPoista
 5. Nuo tykytykset on epämiellyttäviä, mutta useinmiten vaarattomia.
  Siinä itselläni on parhaiten auttanut syvään hengittäminen ja kyljen vaihto...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!