keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Kuntoutumisesta

Hiljaiseloa, lepäämistä ja voimien keruuta. Kirkasvalolampun vieressä istuen netissä notkumista. Kirjoja lukien nojatuolissa sivusilmällä seuraten Täplä-kissan seikkailua kirjahyllyssä. Kirjojen järjestelyä.

Mitä tämä elämä on muuta kuin hetkestä toiseen selviytymistä? Jotenkin tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt ja minut jätetty yksin tyhjälle asemalle enkä tiedä, minne lähteä. En tiedä, miksi läksin matkalle ja minne olen menossa.

Olen kuntoutumassa vuoden takaisesta syvemmästä mielialani notkahduksesta. Kesällä meni jo hyvin, ellei oteta lukuun polvivammaa, joka jumiutti minut neljän seinän sisään. En juuri kaivannutkaan ulos, vaikka kaihoisana toivoinkin jaksavani lähteä satamaan laivoja katsomaan. Laivamatka jäi tekemättä – ja unelma saaristomaiseman valokuvaamisesta jäi toteutumatta.

Olen kuntoutunut syvästä masennuksesta ja lievistä masennuskausista. Jaksan nousta aamulla aamiaispöytään ja tietokoneen äärelle notkumaan netissä, jaksan hoitaa kissoja ja helliä miestäni. Jaksan pitää itseni puhtaana, käydä suihkussa ja saunassa, vaihtaa vaatteita, pestä pyykkiä, järjestellä tavaroita huoneistossamme … Mutta ruokakaupassa käynti tuntuu ylivoimaiselta. Imurointi ja muu siivoaminen takkuaa. Kaupungilla käynneistä joudun neuvottelemaan itseni kanssa. Apteekissa käynti pelottaa, samoin postissa ja pankissa käynti. En ymmärrä, miksi mieleni vapisee näihin paikkoihin mennessäni. Miten voisin kuntoutua näistä peloista? Ostaisin reppuni täyteen rohkeutta, jos sitä olisi jossakin kaupan.


”Kuntoutumista ei voi kiirehtiä, mutta se ei myöskään tapahdu itsestään. Kuntoutuminen on aktiivista toimintaa, toipuminen on luontaista, passiivista palautumista. On mahdotonta ennustaa, kuinka kauan kuntoutuminen voi kestää. Kuntoutumiseen vaikuttavat kaikki ne asiat, joista on kuntoutumassa.”

Keinoja omaan kuntoutumiseen. Kuntoutujan työkirja s. 12

5 kommenttia:

 1. Kunpa osaisikin nauttia läsnäolevasta hetkestä, ja tehdä se itselleen mahdollisimman mieluisaksi. Mutta mieli ja ajatus vaan väliin karkailee turhakin synkille poluille.
  Sinulle toivottelen jaksamista, ja ilon hippusia päiviisi.

  VastaaPoista
 2. Sinulle on jotain blogissani!

  VastaaPoista
 3. Verna,
  Mikäs se sinun Blogisi olikaan nimeltään ja mistä minä sen löydän?

  VastaaPoista
 4. Yöhoitajan maailmasta! Näyttäisi olevan tuossa sinun listallasi. http://verna.helmiblogit.mtv3.fi

  : )

  VastaaPoista
 5. Tykkään lukea noita tiedonjyväsiä ja viisauksia joita tänne pistät kuntoutumiskurssiltasi.

  Apteekki, pankki, posti... Minua itseäni ahdistaa hiukan lääkäriin tai laboratorioon yms. meno. Se helpottuu kun kuuntelen sinne mennessä korvalapuissa suosikkitenoriani Andrea Bocellia. Siitä tulee ihanan hyvä, rauhallinen ja onnellinen olo.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!