sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Onnellisuus

Ilta-Sanomien mukaan Suomi kuuluu maailman kymmenen onnellisimman kansakunnan joukkoon. Asteikolla 0-10 suomalaisten ilmoittama onnellisuuden keskiarvo on hieman alle 8.

Cambridgen yliopiston vuonna 2007 julkaisemassa tutkimuksessa Suomi sijoittui toiseksi Euroopan maista. New Economics Foundationin vuonna 2006 julkaisemassa selvityksessä Suomi on Euroopan maista jaetulla viidennellä onnellisuussijalla yhdessä Ruotsin kanssa.

Eipä uskoisi! Kun lueskelen useita blogeja lukulistallani, onnellisuus ei paista ensimmäisenä läpi. Eikä tämä minunkaan blogini paljoa kerro onnellisuudesta.

"Kell' onni on, se onnen kätkeköön". Vanha sanonta on varmaan otettu vakavasti ja onnen hetkistä ei juuri kirjoiteta.

Filosofi Demokritos arvioi sen olevan onnellinen, joka ei sure sitä mitä häneltä puuttuu, vaan iloitsee siitä mitä hänellä on.

Kyllä sellaisiakin blogeja löytyy, joissa iloitaan mm. lapsista, joita on saatu, mutta materiaalisesta hyvästä iloitseminen näyttää olevan tabu. En ole törmännyt yhteenkään blogiin, jossa iloittaisiin saaduista ja hankituista tavaroista. Ehkä niitä pidetään vaan niin itsestäänselvänä.Tieteen Kuvalehden ONNELLISUUSTESTI haastaa arvioimaan, kuinka tyytyväinen olet itseesi ja muista ihmisistä, kuinka paljon tunnet saavasi irti elämästä, miltä tulevaisuus näyttää, onko elämä ihanaa jne.

Minulle tuli vastaukseksi em. testistä seuraavaa (ja mielestäni se pitää kutakuinkin paikkansa):


"SUHTAUDUT ONGELMIIN JÄRKEVÄSTI

Vaikka tiedät, että elämä voi olla kovaa ja että ajoittain ilmenee vastoinkäymisiä, kohtaat ne pystypäin ja säilytät vahvan uskosi siihen, että kaikki järjestyy aina jollain lailla.

Jos kyse on pikkujutuista, kohautat vain olkapäitäsi, ja vaikka kyseessä olisi esim. vakava sairaus, joka kohtaa sinua tai läheisiäsi, pystyt helposti asennoitumaan oloosuhteisiin ja saamaan kaikesta irti sen, mikä on mahdollista.

Ongelmat ovat sinulle ensisijaisesti asioita, jotka on ratkaistava, ja vaikka et selviäisi niistä aivan yksin, etkä anna lyödä itseäsi maahan vaan säilytät harkitsevuutesi ja pystyt ponnistelemaan pitkäjänteisesti ongelman ratkaisemiseksi.

OLET TYYTYVÄINEN TILANTEESEESI

Vaikka ehkä olet idealisti, tiedät hyvin, että kaikella on hintansa ja varjopuolensa, ja voit siksi tuntea itsesi hyvin tyytyväiseksi tilanteeseesi, vaikka se ei olisi aivan sellainen kuin haluaisit sen olevan.

Suhtaudut siksi useimmiten myös muihin ihmisiin myönteisesti ja kohtaat heidät avoimin mielin, minkä ansiosta voit tuntea itsesi hyväksytyksi osaksi laajaa yhteisöä.

Kun muilla menee hyvin, iloitset heidän puolestaan olematta kateellinen, sillä tiedät, että heidän onnensa ei vähennä sinun mahdollisuuksiasi onneen.

HYVÄ TUULESI TEKEE ELÄMÄSTÄ HELPPOA

Osaat hyvin sekä elää nykyhetkessä että unelmoida tulevaisuudesta, koska menneisyys antaa kokemuspohjaa, josta voit oppia ja ponnistaa eteenpäin."NO JAA, ehkä testin tulos on tarkoituksella ylipositiivinen. Esim. tuo kohta suhtautumisesta muihin ihmisiin myönteisesti - NO JOO, en nyt tiedä - on ihmisiä, joihin en suhtaudu kovin myönteisesti. Ja suhtaudunkohan sittenkään aina kovin järkevästi ongelmiini. MENE TIEDÄ.


1 kommentti:

Kiitos kommentistasi!