lauantai 12. maaliskuuta 2016

Hellyydestä (osa 2) ja S.Kumpulan ohjeita parisuhteeseen

Syyskuussa 2015 kirjoitettu postaukseni HELLYYDESTÄ on keikkunut viikkokausia suosituimpana tekstinä blogissani, niinpä ajattelin kirjoittaa aiheesta enemmänkin.



Mitä hellyys on?

Jo sanana hellyys on herkkä, hieno ja tunteitä herättävä. Hellyys on sanoja, tekoja ja tunteita - mutta siihen liittyy aina vahvasti toinen osapuoli. Lämmin halaus lämpimin tuntein on hellyyttä. Puolison kipeiden hartioiden hierominen ja toisen ihon silittäminen ilman painostusta seksiin on hellyyttä. Kauniiden sanojen kuiskuttaminen korvaan on hellyyttä.

Hellyys niin kuin kaikki muutkin asiat merkitsevät eri ihmisille eri asioita. Parisuhteessa on hyvä keskustella, mitä tarkoittaa ja mitä kunkin omasta mielestä hellyyteen kuuluu. Toiselle se saattaa olla perunan kuoriminen, toiselle esileikki ja kolmannelle jotain aivan muuta.

Monelle miehelle hellyys on vain sitä "panemista". Riittääkö heille, että pääsevät ns. pukille? Minun mielestäni rakastelu vaatii nimenomaan sitä hellyyttä, eli rakastavia katseita, koskettelua ja sylissä olemista.

Hellyys on suuri sana. Siihen sisältyy hyvin paljon muutakin kuin seksuaalisen mielihyvän tuottamista toiselle. Yksi syy miesten ja naisten välisiin toimimattomiin suhteisiin, vastenmielisyys seksiä kohtaan on juuri se, että hellyyttä ja huomioimista on aivan liian vähän eikä sitä osoiteta pyyteettömästi. Jos hellyyttä antaa ja saa vain seksiin liittyen, se etäännyttää ihmiset toisistaan.

Hellyyttä on vaikea ottaa vastaan jos ei oikeasti rakasta ja kunnioita toista. Samoin hellyyden osoittaminen ei suju ilman rakkautta ja kunnioitusta toista kohtaan.



Anna suukko, katso hellästi, kosketa ja sano kivasti puolisollesi.

Ystävällisyys ja arjen hellyys, päivittäiset pienet kiintymyksen sekä ihailun osoitukset ovat suhteen suola.  Hellät hetket voi palauttaa parisuhteeseen, jos ne ovat kiiren keskellä unohtuneet tai vain muuten hiipuneet pois kuvioista.

Suukkojen määrää lisäämällä voi jo ihmeesti lisätä suhteen hellyyttä, kertoo pari- ja seksuaaliterapeutti Sinikka Kumpula Väestöliitosta. Kumpulan mukaan on tutkittu, että kuuden sekunnin suudelma on tehokas arjen hellyyden ylläpitäjä. Se ylittää sosiaalisen suukon muttei vielä ole varsinainen seksiin kutsu.

Stressi ja kiire pudottavat hellyyden pois monien arjesta, Kumpula sanoo. - Rutiinien keskellä puksutamme toistemme ohi kuin junat. Energia menee suorittamiseen ja uupumus voittaa. Illalla sohvalla tulee helposti sanottua puolisolle: Älä tule lähelle, anna minun olla rauhassa.

Toinen syy kosketuksen puutteeseen voi olla se, ettei kyetä sanomaan miltä tuntuu ja selvittämään mieltä painavia asioita. On vaikea mennä toisen lähelle, jos sydän on täynnä kiukkua ja pettymyksen tunnetta.

Hellyyden- ja läheisyydentarpeeseen sekä kykyyn koskettaa toista vaikuttavat myös lapsuudenkokemukset ja aiemmat parisuhteet.

- Joku voi hakea aikuisena korvausta siitä, että jäi lapsena ilman hellyyttä. Silloin helposti syyttää toista, vaikka itselle olisi vaikea ilmaista helliä tunteitaan, Kumpula sanoo.

- Joskus taas hellyyteen ja kosketukseen kykenemätön tulee valinneeksi samanlaisen kumppanin.

Kerro, mitä odotat

Kosketus ja hellyys ovat myös lääkettä stressiin ja väsymykseen.

Arjessa voi yllättää toisen vaikka soittamalla tälle töihin kesken päivän tai tuomalla jonkin pienen tuliaisen työmatkalta. Sanatkin ovat tärkeitä: Huomenta, kulta ja Hyvää yötä, rakas! Myös hellyyden rutiineja voi luoda ja opetella, jos ne ovat kiireisessä elämäntilanteessa jääneet pois. Pysähtyminen voi olla niinkin arkinen kuin kahvihetki kahdestaan keittiössä.

On hyvä varata oikeasti aikaa parisuhteelle. Kun mennään kahdestaan ulos syömään, lähdetään lenkille tai vaikkapa matkalle, tulee helpommin sanottua myönteisiä asioita toiselle. On toisaalta muistettava, ettei yhteiseltä ajaltakaan saa vaatia liikaa, vaan sen pitäisi lisätä keskinäistä turvallisuuden tunnetta. Kumpulan mukaan oman puolisonsa voi kokea myös hyvin vaativaksi.

- Joskus miehet sanovat, että vaimo haluaa vaan puhua ja setviä asioita. Minä haluaisin vaan olla yhdessä ihan hiljaa, Kumpula kertoo.

- Nainen taas saattaa kokea, että mies on kovin vaativa seksuaalisten toiveidensa kanssa. Kun tarpeet eivät kohtaa, puhuminen auttaa. Jos on stressiä, on levättävä. Jos on riidelty, asiat täytyy sopia. Vasta sen jälkeen voi olla toisen lähellä. Hellyys on herkkä alue, ja torjutuksi tuleminen loukkaa toista. Toiselle on kerrottava, mistä oma käytös johtuu. Miksen juuri nyt halua seksiä.

- Voi  sanoa kumppanilleen, että minun on vaikea olla lähellä mutta  haluan oppia. En halua luokata, eikä tämä johdu sinusta vaan omasta kykenemättömyydestäni, Sinikka Kumpula kertoo esimerkiksi.

Välillä vähemmän hellyyttä

Kosketuksen tarve on lähes kaikilla. Tarpeet vaihtelevat eri elämänvaiheessa. Esimerkiksi pikkulapsivaiheessa vauvan koskettelu voi toiselle vanhemmalle riittää läheisyydeksi, mutta toiselle ei. Joillekin taas vauvan tulo tai lemmikki voi avata kyvyn ilmaista tunteitaan koskettamalla.

Joskus oma läheisyyden tarve voi ahdistaa toista. Jos läheisyyden tarve on loputonta eikä mikään tunnu riittävän, voi kysyä itseltään, yrittääkö läheisyydellä korvata muita tarpeitaan. Silloin voi opetella esim. liikkumaan tai harrastamaan jotain muuta itselle mielekästä.

- On normaalia välillä sietää jaksoja, jolloin hellyyttä on vähemmän, Kumpula sanoo.

Sinikka Kumpulan mukaan erilaiset omaan itseen liittyvät kriisit voi käydä läpi yhdessä kumppanin kanssa. Silloin yleensä ennemmin tai myöhemmin löytyy tasapaino läheisyyden tarpeen ja etäisyyden välillä. Joskus, jos omaan itseen liittyvät kriisit on jo käynyt läpi suhteessa, joka on päättynyt eroon, voi uudessa suhteessa tasapaino löytyä hyvinkin nopeasti.

All you need is LOVE

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!