keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Itsekkyydestä

Luen hitaasti mutta ajatuksella Anthony de Mellon kirjaa Havahtuminen. En jaksa keskittyä siihen pitkiksi ajoiksi, vaan luen pätkän ja mietin lukemaani. Panen kirjan pois ja teen jotain muuta. Ja taas luen pätkän:

”Olen sitä mieltä, että itsekkyys saa alkunsa itsesäilytysvaistosta, joka on syvin ja ensisijaisin vaistomme. Miten kykenemme valitsemaan itseydettömyyden? Sehän olisi melkein samaa kuin olemattomuuden valitseminen. … Lakatkaa kantamasta huonoa omaatuntoa sen tähden, että olette itsekkäitä: kaikki me olemme samanlaisia.”

Joskus olen ollut kovin pahoillani, huomatessani, kuinka itsekäs olen. Mutta Anthony de Mello antaa synninpäästön ja toteaa, että kaikki olemme samanlaisia. Turha odottaa kovin epäitsekästä toimintaa keneltäkään. Jotkut vain esittävät toimintansa niin, että se näyttää kovin epäitsekkäältä, mutta perimmäinen motiivi on kuitenkin itsekäs kullakin.

Sitten de Mello kirjoittaa itsensä löytämisestä, kielteisistä tunteista, riippuvuuksista, onnellisuudesta…

Kesäpäivä kuluu elämänfilosofiaa lueskellen. Mitään muuta en nyt voikaan puuhata, kun oikea polvi kipuilee vieläkin ja oikealle jalalle astuminen on tuskallista. Ei nuo tulehduslääkkeet paljoa auta vaivaani.

7 kommenttia:

 1. Minä kannustan terveeseen itsekkyyteen.
  Miten muuten vois olla toiselle hyvä, jos omalla itsellä ei olis mitään väliä?

  Mulla on vähän toisenlainen kesälukeminen tuos pöydällä.
  Juoppohullun päiväkirja :)
  Uppoaa kuin nenä puuhun....

  VastaaPoista
 2. Terve itsekkyys on hyvä juttu. Samaa mieltä Arjaannelin kanssa ^

  Jos saa kasvatetuksi terveen itsetunnon, hyväksyy itsensä ja muut. Sitten alkaa toteutua rakasta lähimmäistä kuin itseäsi-elämänohje.

  (En edelleenkään tiedä miten saisin blogisi päivittymään listallani. Ehkäpä kokeilen poistua lukjoittesi joukosta ja sitten palata takaisin)

  VastaaPoista
 3. Ei, se on kuin noiduttua... Blogger väittää että feed tälle blogille ei löydy enkä saa päivitystietojasi esiin myöskään Kops-blogini sivulinkissä (?). Poistuin lukijoittesi joukosta, eikä Blogger luvannut ottaa minua takaisin - kuitenkin näen naamani sivullasi. Mitähän de Mello neuvoisi tekemään? :D Pääasia että pääsen tänne jotain kautta.

  Torstaita sinulle! - Rita -

  VastaaPoista
 4. Minulla Blogger sanoo:

  "Rita joined Näin se menee on 29.7.2009"
  eli liittymisesi lukijoitteni joukkoon onnistui. Jokohan päivityksetkin tulevat sinulle?

  VastaaPoista
 5. Havahtumisia on yksi lempparikirjoistani ja muutkin Mellon kirjat.

  Epaitsekkyys on usein marttyyrimaista itsensa huomiotta jattamista. Se on sellaista uhrautumista ja alistumista, jota epavarma ihminen ikaankuin antaa muille, vaikkei sellaista kukaan edes halua.

  VastaaPoista
 6. Olet oikeassa Itkupilli: "marttyyrimaista itsensä huomiotta jättämistä" sitähän se epäitsekkyys usein on. Hyvällä itsetunnolla varustettu yksilö sallii itselleenkin kaikkea sitä hyvää, mitä toisille suo.

  Terve itsekkyys kunniaan!

  VastaaPoista
 7. Ilmoitus päivittymisestä ei tule, mutta pitää vaan itse muistaa tulla katsomaan mitä sinulle kuuluu! Käypä joskus muistuttamassa :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!